piątek, 6 czerwca 2014

How to eat healthy in the USA

Ten post będzie na temat zdrowego odżywiania się w stanach - czyli jak utrzymać ładną sylwetkę ;)
Całym tak zwanym "clou" jest PŻ - połowa żarcia. Zazwyczaj, kiedy przyjedziemy w nowe miejsce np. do Stanów, wszystko jest tam nowe i wszystkiego chcemy spróbować. Najważniejsze jest to aby zjeść połowę jedzenia na talerzu.
Kiedy przygotowujemy posiłek musimy pamiętać o:

  • warzywa powinny zajmować 1/2 talerza
  • mięso - 1/4
  • ryż lub kasza - 1/4
Starajmy się jeść 5 posiłków dziennie co 3,5 h i uprawiać przynajmniej 15 min sportu.
    

Przygotowując posiłek pamiętajmy o piramidzie żywieniowej. Według niej powinniśmy przygotowywać posiłki!


Przepisy na 5 posiłków

1.Śniadanie

  • zmiksowane banany z płatkami
  • szklanka wody

2. Drugie śniadanie 

  • jabłko lub jakiś inny owoc
  • woda

3. Obiad

  • szparagi (np. w szynce parmeńskiej) lub sałata
  • ryż
  • kurczak pieczony
  • szklanka wody

4. Podwieczorek

  • szklanka wody
  • kanapki z ciemnym pieczywem np. z serem białym

5. Kolacja

  • szklanka wody
  • owoc lub warzywo


To jest mój pomysł na 5 posiłków. 

Ale, że jesteśmy jeszcze w Polsce, podam wam przepis na pyszne ciasto ;)


KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
(przepis możecie znaleźć na mojewypieki.pl)

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukier z prawdziwą wanilią
Mam nadzieję, że będzie wam smakowało :)
(tak a propo zdrowego żywienia :* )



Ola






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz